Ga naar hoofdinhoud

Indruk maken met je cv

Het perfecte cv bestaat niet, althans niet één versie die altijd en overal de gewenste indruk maakt. Regelmatig krijg ik de vraag om feedback te geven op een cv of sollicitatiebrief en vaak valt een cv of brief sterker te maken door deze specifieker te maken, meer aan te laten sluiten op de functie en werkgever. Of je met je cv een goede indruk maakt, is niet alleen afhankelijk van of je de vereiste kennis en ervaring op je cv hebt staan. Ook de vorm waarin je je cv giet, kan verschil maken. Je cv (en je sollicitatiebrief) is je visitekaartje, het is je eerste contactmoment met je potentieel nieuwe werkgever. Zeker in tijden van grote concurrentie op de arbeidsmarkt is het belangrijk om te zorgen dat jouw sollicitatiebrief en cv in positieve zin opvallen. Hier wat tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Zorg dat de basis klopt: juiste gegevens, kloppende jaartallen en foutloos Nederlands. Slordigheden kunnen je cv en brief in de prullenbak laten belanden! Laat een ander je cv en brief nalopen; soms zie je zelf eventuele fouten niet meer.
  • Pas de toon en vormgeving van je brief en cv aan op de functie en organisatie. Kijk eens naar het taalgebruik in de vacaturetekst en op de website van de organisatie; hoe formeel of informeel drukt men zich uit? Spelen creativiteit of innovativiteit een belangrijke rol? Sluit hier op aan in de manier waarop je je brief schrijft en hoe je jezelf presenteert in je cv. Of kies een ander medium, als dat beter past bij jou en/of bij de organisatie waar je graag zou willen werken. Maak bijvoorbeeld een filmpje waarin je jezelf presenteert in plaats van een brief te schrijven of maak een online portfolio van je ervaring en verwijs daar naar bij wijze van cv.
  • Qua opbouw van je cv:
    • Contactgegevens bovenaan, daarna werkervaring en daaronder opleidingen. Uiteindelijk is in de meeste gevallen je ervaring meer relevant dan opleiding, zeker naarmate je wat jaren ervaring hebt opgedaan en je meest recente opleiding wat langer geleden is. Vervolgens kun je nog een blokje wijden aan eventueel vrijwilligerswerk en andere aanvullende (relevante) informatie.
    • Alles qua werkervaring en opleidingen zet je in chronologische volgorde, van meest recent naar langst geleden.
    • Maximaal 2 a 3 pagina’s.
    • Deel je cv in overzichtelijke blokken in en gebruik opsommingstekens; zo voorkom je lappen tekst die de lezer af kunnen schrikken.
    • Geef bij je werkervaring niet alleen de functie en werkgever aan, maar ook de essentie van je werkzaamheden, zodat de lezer weet wat je hebt gedaan en nu doet. Als je specifieke resultaten en successen kunt vermelden, is dat zeker aan te raden!
      Op internet zijn diverse voorbeelden en zelfs sjablonen te vinden, bijvoorbeeld op www.intermediair.nl.
  • Maak je cv persoonlijk(er):
    • Zet een foto van jezelf naast je contactgegevens. Kies een scherpe, representatieve foto waarop je goed te herkennen bent en passend bij de functie waarop je solliciteert.
    • Voeg je persoonlijk profiel toe: een korte omschrijving van jezelf in termen van typerende eigenschappen, drijfveren en bijvoorbeeld ambities. Ook hierbij is het belangrijk dat je aansluit bij de functie waar het je om te doen is. Zo geef je je cv een persoonlijkere tint, geef je de lezer meer informatie dan alleen de feiten van je werkervaring en opleiding.
  • Schrijf een bondige brief en hanteer een logische opbouw. Korte zinnen, een indeling in alinea’s en maximaal 3 à 4 alinea’s van zo’n 6 regels. Breng structuur aan door de zaken die over hetzelfde gaan, bij elkaar in dezelfde alinea te zetten.
  • Enthousiasme en motivatie: maak in je sollicitatiebrief duidelijk waarom je die specifieke baan bij die specifieke organisatie wilt hebben en waarom ze jou aan zouden moeten nemen. Maak ook hier gebruik van een extra paar ogen en vraag feedback aan een ander; hoe komt je brief over, welke indruk blijft er bij de lezer hangen?

Het vraagt wat tijd en aandacht, maar kan net dat verschil maken waardoor jouw sollicitatie wordt opgemerkt!

Back To Top