Ga naar hoofdinhoud

Schone slaper

Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Tijdens je slaap krijgt je lichaam gelegenheid om te herstellen, om tot rust te komen en de accu weer op te laden. Iets wat extra belangrijk is in tijden van stress. Veel van de mensen met stressklachten die ik ontmoet in mijn werk, hebben slaapproblemen. Ze komen moeilijk in slaap, of worden midden in de nacht wakker en komen dan niet of nauwelijks meer in slaap, of ze zijn uren voor ze op moeten staan klaarwakker. Vaak voelen ze zich onrustig of liggen ze te piekeren. Niet bevorderlijk voor de fitheid en het energiepeil. En het gevaar van een vicieuze cirkel ligt op de loer: je voelt je gespannen, je slaapt slecht, ontspant daardoor moeizaam, je voelt je nog meer gespannen, slaapt nog steeds slecht of nog wat slechter,… en ga zo maar door. Je kunt er zelf wat aan doen, zonder slaappillen te hoeven gebruiken. Eén van mijn coachees heeft er bijvoorbeeld baat bij om vlak voor het slapen gaan een ontspanningsoefening te doen; ze heeft gemerkt dat ze dan sneller in slaap valt en rustiger slaapt, ze slaapt beter dóór. Hier zijn nog wat andere tips[1] die je kunnen helpen om beter te slapen:

  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Fysieke inspanning overdag maakt in slaap vallen ’s avonds makkelijker en maakt de slaap dieper. Maar let op: intensieve lichaamsbeweging in de laatste 3 uur vóór het slapengaan bemoeilijkt het inslapen.
  • Zorg voor rustpunten overdag. Stress en spanning kunnen de slaap ’s nachts verstoren. Neem daarom overdag voldoende rust om te voorkomen dat de spanning gedurende de dag steeds groter wordt.
  • Neem je problemen niet mee naar bed. Zorgen kunnen het inslapen bemoeilijken en maken de slaap oppervlakkig. Maak aan het begin van de avond wat tijd vrij om over eventuele problemen na te denken en je activiteiten voor de volgende dag te plannen.
  • Zorg voor een donkere en stille slaapkamer met een comfortabele temperatuur. Dit voorkomt dat je ’s nachts wakker wordt van eventuele prikkels. Een te warme of te koude kamer kan je slaap negatief beïnvloeden. Ook koude voeten kunnen je uit je slaap houden.
  • Probeer elke vorm van stimulerende middelen te beperken: cafeïnehoudende producten (koffie, zwarte thee, cola, ice-tea, red bull, chocola) en nicotine. Zij kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen, tot gevolg hebben dat je regelmatig wakker wordt en de slaap lichter maken. Zelfs cafeïne-inname eerder op de dag kan de slaap ’s nachts verstoren.
  • Vermijd alcohol (vooral) laat in de avond. Hoewel alcohol gespannen mensen kan helpen om makkelijker in slaap te vallen, verstoort het de slaap later in de nacht.
  • Ga niet geforceerd proberen om in slaap te vallen. Wanneer je je zorgen maakt omdat je niet in slaap kunt vallen, kun je beter opstaan en even wat anders gaan doen. Vermijd stimulerende activiteiten, zoals werken op de computer of gebruiken van tablet of smartphone en maak zo min mogelijk licht. Ga pas weer naar bed wanneer je je slaperig voelt worden.

Heb jij nog aanvullende tips voor een goede nachtrust? Laat het me vooral weten!

 

[1] Bron: training oplossingsgericht coachen bij werkstress, burnout en overspanning door Carlo Mittendorff

 

Back To Top